tisdag 1 december 2015

Fyra steg för att förbättra din ekonomiska framtid

När det väl kommer till kritan så rör det sig faktiskt ”bara” om fyra enkla steg (frågor) för att uppnå en bättre ekonomisk framtid än den du har idag.

  • Hur ser din nuvarande situation ut?
Vart du än befinner dig idag så måste du acceptera det. Dåligt, bra, någonstans mittemellan. Det spelar ingen roll. Det är härifrån du börjar. Men det är viktigt att veta vart det är. Jag är en förespråkare av sifferuppföljning, men även om du inte är det så råder jag dig att göra en snabb avstämning av din nuvarande situation. Ställ upp en balansräkning för din ekonomi. Helt ok att använda den klassiska Tillgångar - Skulder = nettobalans (det är detta som är ditt startläge, notera det - det kan vara kul att komma tillbaks till om 5-10 år när du blickar tillbaks på din utveckling).

  • Vart vill du vara?

Detta är ditt mål, dina drömmar och ambitioner. Livet du vill leva.

  • Vilka möjligheter finns?

Öppna ögonen. Vilka möjligheter finns det kring dig? Hur blekt det än må se ut så finns det alltid möjligheter att göra något för att förbättra din situation. Börja med de små. Det viktigaste i ett förändringsarbete är att komma igång. Starta idag, innan du har en nedskriven plan - den kan skrivas vid ett senare tillfälle.

  • Vad gör du härnäst? 

Nu är det dags att formulera planen för hur du ska utnyttja de möjligheter som finns omkring dig på bästa möjliga sätt för ta dig från dagens situation till den ekonomiska framtid du vill ha.
Börja med att skriva ned din nuvarande situation på ett papper. Var noga med att notera datum så du vet vart och när du började. Lista nu de möjligheter du har omkring dig (löneutveckling, dra ned på utgifter, sparande, investeringar etc). Därefter skriver du ned din målsättning eller vision om framtiden. Beskriv gärna känslan du är ute efter. Men då det är ett finansiellt mål så är det absolut viktigaste att du skriver ned exakt vad det är du vill uppnå och när det ska vara uppnått. Är det tex att ackumulera ett sparande/investeringar på totalt 8.000.000 kr på 15 år, så skriv då ned detta belopp och vilket datum det ska vara uppfyllt. Den planen du formulerar ska vara kortfattad men ändå tillräckligt målande så det väcker den där känslan av vart/vem du vill vara i framtiden. Lägg gärna in känsloord i din formulering, få med möjligheter och skriv ned detta på ett papper som du alltid kan ha med dig. Som gammal elitidrottare har jag stark tro på tankens kraft. Ta fram detta ”statement” två gånger per dag, direkt efter att du har stigit upp på morgonen och precis innan du går och lägger dig, och läs det högt för dig själv två gånger. Med tiden kommer detta etsa sig fast i ditt undermedvetna och bli en del av den du är. Och om du kan tänka dig det så kommer du uppnå det.

Börja idag!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar