måndag 18 maj 2015

15 tips för minskad konsumtion och mer pengar i plånboken


Att konsumera mindre är det enklaste och mest effektiva sättet att spara pengar. Detta har positiv effekt både på din privatekonomi, men även och framförallt på samhället i stort. Det handlar inte bara om att konsumera mindre utan kanske även om hållbar konsumtion. Att i större utsträckning välja resurssnåla och effektiva kvalitetsprodukter istället för att alltid tänka billigast möjligt. Man behöver heller inte i alla lägen köpa nytt, varför inte köpa begagnat, reparera själv, eller bygg ditt eget från grunden? I dagens samhälle är vi så snabba på att konsumera. Färdigheter som var självklara förr i tiden har glömts bort och idag köper vi många gånger istället in dessa tjänster. Ta dig tid att lära dig hur man gör själv, det tjänar både du och samhället på.

Här följer ett par snabba och enkla tips på vad du kan göra redan idag för att minska din konsumtion och börja spara pengar. Det är enkelt - gör det!

  1. Laga mat från grunden. Färdigmat och halvfabrikat innebär att onödiga kostnader har lagts på i produktionsledet. Vad än reklamen säger så är det inte svårt att själv laga mat från grunden, och det behöver inte ta lång tid. Dessutom har du själv kontroll över vad du stoppar i dig. 
  2. Vad blir det för mat? Planera din matlagning, gärna hela veckans menyer, innan du åker till affären. På så sätt undviker du onödiga impulsköp och du sparar dessutom tid då du slipper gå runt i butiken för att få inspiration. 
  3. Jaga aldrig hungrig. Se till att du har fyllt på dina energidepåer innan du beger dig till butiken för att handla mat. En hungrig varg är inte särskilt effektiv i sin jakt. Risken för impulsköp av framförallt onyttig mat/snacks är överhängande.
  4. Laga lite extra mat. Rester är perfekt för lunchlådorna. Genom att byta ut lunchen mot matlåda två dagar i veckan sparar jag ca 5.200 kr per år. Enkelt, och många gånger godare!
  5. Skelett i garderoben. Gå igenom och rensa i klädgarderoben minst två gånger per år (förslagsvis vår och höst). Många gånger hittar man bortglömda plagg. De flesta av oss köper alldeles för mycket kläder som aldrig kommer till användning. Gå igenom och sälj det som inte används på blocket.se eller liknande. 
  6. Baby needs new clothes. För er med barn. Barnkläder är i jämförelse med tiden de kommer nyttjas sjukt dyrt. Köp second hand! Världen (vår del av den i varje fall) flödar över av barnkläder. Många gånger får man uppsättningar av kläder i present från välmenande släktingar som aldrig kommer användas. Inte för att de är fula (oftast), men barn växer. De växer så fort. Sälj på tradera eller liknande, men köp också det du behöver där. Säljarna är oftast i samma situation som du - ett överflöd som aldrig används, eller som endast har använts ett par gånger. Dessutom får man redan "intvättade" kläder som är mjuka och sköna för barnet. Dagens kläder är fulla av kemikalier som måste tvättas ur, många gånger krävs det ett flertal tvättar innan de små liven kan bära dem.
  7. Har du långt att köra till jobbet - flytta! En drastisk åtgärd men vill du verkligen göra något som har effekt på din ekonomi så är detta en av de första punkter man ska överväga. Flytta närmre det du reser till ofta. Jobbet brukar vara en av de platser vi besöker mest frekvent. Bor du tillräckligt nära så kan man byta bilen/lokaltrafiken mot cykel. En fantastisk besparing. Om det efter noga övervägande inte är möjligt så följer här ett par enkla men ack så viktiga tips för hur du sparar på dina bilkostnader
  8. Regelbunden service av bilen Att regelbundet låta en verkstad se över och serva din bil kan i det långa loppet spara mycket pengar. Dels genom att du kan undvika eventuella fel som riskerar att skada både bil och person, och som kan bli väldigt kostsamma om de inte åtgärdas i tid. Dessutom så kan en välmående motor dra så mycket som 5-10% mindre bränsle, vilket direkt ger effekt i plånboken.
  9. Lasta inte bilen med mer än du behöver. Tänk på att ökad vikt leder till ökad bränsleförbrukning. Tänk också på att tillbehör på utsidan av bilen ökar luftmotståndet och också det driver upp bränsleförbrukningen. En takbox på bilen innebär att du förbrukar någonstans mellan 1-2 deciliter mer bränsle per mil.  
  10. Rulla lätt. Kontrollerar du lufttrycket när du är på bensinmacken? Med rätt lufttryck i däcken rullar bilen lättare och gör av med mindre energi. Rätt luftryck för just din bil hittar du i instruktionsboken.
  11. Byt glödlampor ljushuvud. Har du fortfarande kvar de gamla glödlamporna? Lämna in på de gamla på återvinning och byt upp dig till mer energisnåla varianter, så som LED-lampor, halogenlampor etc. Utvecklingen har gått framåt, gör det du också.
  12. Rätt temperatur. En av de största energibovarna i hushållet är kylen och frysen. Rekommendationen är +5 grader i kylen och -18 grader i frysen. För varje grad kallar du har i någon av dessa ökar din energiförbrukning med ca 5%. Ska du investera i nya vitvaror - köp alltid högsta energiklassen. Den högre kostnaden tjänas snabbt in av lägre energikostnader. Tänk långsiktigt!
  13. Alternativ till att köpa. Överväg att låna eller hyra sådant som ska användas sällan, det lönar sig många gånger.
  14. Har du inte råd, så har du inte råd. Köp aldrig på avbetalning och har du inte pengarna på kontot så ska du aldrig köpa på kredit. Totalkostnaden blir alltid högre.
  15. Window shopping. Gå gärna in i en butik för att skaffa dig en uppfattning om produkten och vilka alternativ det finns (varumärken, versioner, resmål etc). Men jämför alltid priserna på nätet, och gör välinformerade inköp online. För större inköp lönar det sig alltid att göra lite efterforskning först.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar