onsdag 9 december 2015

Att bli rik - det enkla receptet

Letar du också efter ett sätt att bli rik över natten? 

Du är inte ensam, men jag tror du kommer bli besviken när du läser det här. Jag noterade någonstans att den vanligaste föreställningen bland dagens ungdom i Sverige om bästa sättet att bli rik är att antingen bli reality tv-kändis eller vinna på lotto. Jag är ledsen, men chansen att du kommer lyckas på något av dessa sätt är minimal. Andra metoder för att skapa rikedom som brukar nämnas är att starta ett .com företag eller en app som sedan kan säljas, bli framgångsrik idrottsstjärna, eller lyckas på poker touren. Ingen blir rik över natten. Alla de lyckohistorier som du stöter på är ett resultat av åratal av hårt och medvetet arbete. Här i ligger också den goda nyheten. Receptet för att bli rik är ingen hemlighet och det behöver heller inte vara särskilt svårt. Principen är densamma för alla, och alla kan därmed skapa sig rikedom. Mycket ligger också i hur du definierar rikedom. Alla kommer inte lyckas skapa en personlig rikedom i linje med Warren Buffett, men alla har heller inte denna ambitionen. Det viktiga är att du bestämmer dig för vad du lägger i begreppet.

När du väl har definierat vad (monetär)rikedom är för dig, så finns det fem vanor som kommer hjälpa dig uppnå dina mål.



1. Spendera mindre än vad du tjänar

Den första vanan att anamma är att spendera mindre än vad du tjänar. Om du vill bli rik snabbt så måste du vänja dig vid att spendera betydligt mindre än vad du tjänar.


Det här låter ju som en enkel vana, men faktum är att de flesta svenska idag lever från löning till löning och gör av med alla pengar däremellan. För allt fler så räcker heller inte löningen till, utan många tar idag dyra kreditlån, SMS-lån och fastnar därmed i lånefällan. 


2. Börja investera i så tidig ålder som möjligt

Styrkan i ränta-på-ränta ligger i tiden. Det är därför det är så viktigt att komma igång med investeringar av ditt överskott så tidigt som möjligt. För ju längre dina pengar får jobba desto mer kommer de att växa. En 1000-lapp i månaden i 30 år kan skapa dig en förmögenhet, nästan 1.500.000 kr (se länkad kalkylator). Desto senare du kommer igång, desto aggressivare behöver du vara i din investeringstakt för att uppnå samma resultat. Halverar du tiden pengarna får jobba så behöver du investera 4.250 kr per månad för att uppnå samma nivå.

Vill du göra dina barn en stor tjänst, börja investera åt dem från dag ett. Många av oss har nog upplevt överflödet av presenter vid födsel, födelsedagar och julafton. Behöver ert barn verkligen allt detta? Vi har som en regel att man på sin höjd får köpa 1 present per person, och helst vill vi att mor- och farföräldrar, men även andra skänker pengarna i vårt barns namn till någon välgörenhet. Själva så investerar vi ett litet belopp varje månad, och ett större vid varje högtid i vårt barns namn för att på så sätt ge henne en bra start i livet. För mer inspiration - läs Jan´s blogg rikatillsammans


3. Undvik skulder

För att kunna bygga verklig rikedom så måste du först få kontroll på dina skulder. Undvik till varje pris kredit- och SMS-lån. Har du inte råd med prylen just nu så ska du inte köpa den. En enkel regel, men väldigt kraftfull. Så länge du har lån så kommer du tyngas ned av ränta och amortering. Se på din lånesituation just nu. Tänk om du inte hade dom lånen - allt du idag lägger på ränta och amortering hade du då istället kunnat stoppa in i din pengamaskin för att generera ännu mer pengar.


4. Spara så mycket du kan

Att bara spara utan målsättning är värdelöst. Sätt upp mål för ditt sparande för att undvika att behöva ta onödiga lån. T ex:

  • bygg upp buffertkonto
  • spara till handpenning till första huset
  • spara pengar till bil (för du tar väl inte lån för att köpa bil - big no-no om du vill bli rik, köp begagnat)
  • spara pengar till nästa semester

5. Skapa en karriär som du trivs med

Trivs du inte med ditt karriärsval kommer du aldrig kunna lägga ned den tid och energi som behövs för att uppnå maximal avlöning inom ditt yrke. Vem kan i det långa loppet engagera sig i ett jobb som man inte trivs med? Har du en hobby som du hellre lägger din tid på? Försöka forma någon sorts "side hustle" av det, i liten skala först som du kan sköta vid sidan av ditt jobb. Vem vet, i framtiden kanske detta kan ersätta din nuvarande karriär som huvudsaklig inkomstkälla. Våga testa!


Stegen är väldigt enkla, men oroa dig inte om du inte är där ännu. Börja idag och försök tänka på dessa principer i ditt vardagsliv. Inom kort kommer dessa forma dina vanor och du är påväg mot rikedom. 









Inga kommentarer:

Skicka en kommentar